Om als textiel kunstenaar in je levensonderhoud te voorzien; dat is niet voor veel mensen weggelegd. Voor degene met een enorme passie voor deze kunstvorm is lesgeven in textielkunst een goed alternatief!
Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld totdat je doorgebroken bent als kunstenaar, maar wellicht geeft lesgeven ook heel wat voldoening. Veel mensen gaan tegenwoordig op zoek naar hun creatieve kwaliteiten , waardoor de vraag naar dit soort lessen en workshops steeds groter wordt.
Reclame maken om leerlingen te vinden
Om workshops en lessen te geven, heb je natuurlijk leerlingen nodig. Het is handig om te beginnen met workshops om potentiële leerlingen te introduceren in de textielkunst. Hiervoor zul je reclame moeten maken voor je activiteiten. Social media zijn hiervoor een goed middel, maar het is ook verstandig om op veelbezochte plaatsen een poster op te hangen.
Op openbare plaatsen zijn daar vaak speciale plekken voor voorzien. Bij je gemeente kun je navragen waar deze poster plekken zijn. Daarnaast kun je in lokale cafes en supermarkten vragen of je daar een poster mag ophangen. Denk er vooral aan dat je op de posters duidelijk moet aangeven wat het doel van de workshop is. Een groot aantal mensen zal namelijk bij het woord textiel aan een handwerkcursus denken!
Om een goede indruk te geven is het belangrijk om een voorbeeld van textielwerk in de poster te verwerken. Kies daarvoor een van je beste werken, waarvan je weet dat het mensen prikkelt en nieuwsgierigheid zal opwekken. Uiteraard moeten ook de datum, het tijdstip, de locatie en de contactgegevens duidelijk vermeld worden.
Zorg voor afwisseling in je lessen
Als je eenmaal een aantal leerlingen hebt kunnen inschrijven, wil je natuurlijk ook dat ze voor langere tijd blijven deelnemen aan je lessen. Zorg daarom dat er voldoende variatie in de lessen zit. Er zijn ontzettend veel technieken in de textiel kunst waarmee je voor de nodige afwisseling kunt zorgen.
Observeer je leerlingen goed, zodat je in kunt schatten wanneer mensen toe zijn aan iets nieuws. Als je te snel gaat zullen mensen namelijk ook afhaken omdat ze het tempo niet bij kunnen houden. Een goede balans is erg belangrijk tijdens eender welk leerproces. Kleinere groepjes opstellen bevordert bijvoorbeeld de productiviteit en het engagement, en zal ook bijdragen aan een persoonlijkere onderlinge sfeer!