Ook Nederland kent een behoorlijk aantal toonaangevende textielkunstenaars, zoals Tanja Smeets, Mae Engelgeer, Margriet Luyten, Christie van der Haak en Sara Vrugt. Bij deze kunstenaars is textiel hun gemeenschappelijke medium, maar ze weten zich allemaal op geheel eigen wijze uit te drukken. Ze hebben ieder een eigen stijl en hanteren verschillende technieken.

Anneke Kersten

Anneke Kersten is begonnen met weven in de Amerikaanse staat Oregon. Inmiddels na verschillende opleidingen en cursussen is ze weefdocent. Anneke heeft een eigen variatie op het dubbelweven en kleuren, en bijzondere materialen zijn altijd een terugkerende gegeven in haar werken. Haar inspiratie ligt vaak in landschappen en thema’s.

Tanja Smeets

Tanja heeft een eigen atelier in Utrecht en studeerde beeldende kunst in Arnhem. Zij werkt met verschillende materialen, dus niet alleen met textiel. Ook metalen, kunststof of voorwerpen uit de bouwmarkt kunnen een onderdeel zijn van haar kunstobjecten. Tanja heeft al vele exposities op haar naam staan, waaronder op de Dutch Design Week in Parijs, Eindhoven, Zuid-Korea en New York. In Nederland heeft ze ook in het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam geëxposeerd.

Mae Engelgeer

Mae woont in Amsterdam en heeft hier ook gestudeerd. Haar specialiteit is het ontwerpen van opvallende textiel en vloerkleden met geometrische prints. Meestal gebruikt ze rustige kleuren met soms ineens een fel accent er tussendoor. De inspiratie voor haar werken is vaak te danken aan de reizen die ze maakt.

Margriet Luyten

Margriet Luyten heeft een atelier in Den Bosch en ze heeft ook in deze Brabantse stad gestudeerd. Ze heeft een brede interesse als het gaat om kunst, want ook fotografie, beeldhouwen, filmen en schilderen behoren tot haar kunstpassie. En dat zie je terug in haar grote wandtapijten, hierin combineert ze vaak moderne technieken met het ouderwetse handwerk. Ook zij laat zich inspireren door het natuurschoon dat ze tegenkomt op haar reizen.

Christie van der Haak

Christie van der Haak maakt niet alleen textielkunstwerken, maar ontwerpt ook stoffen met verschillende grafische prints. Meestal zijn de patronen tot in detail uitgewerkt en is het een kleurrijk geheel. Zij wordt meestal geïnspireerd door sprookjes of het dierenrijk. Met de stoffen maakt ze schitterende muurpanelen, maar ook gordijnen, vloerbedekking en meubelstoffering.

Sara Vrugt

De Haagse Sara Vrugt is begonnen met een studie modevormgeving. Met haar schitterende borduurwerken stelt ze de hedendaagse maatschappelijke problemen aan de kaak. Haar specialisatie ligt in de traditionele techniek van het borduren. Sara heeft ook al meerdere exposities op haar naam, zoals in het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen.

U ook genieten van: