Wanneer valt iets onder de noemer handwerken en wanneer is het textielkunst. Eigenlijk is het soms lastig om die twee van elkaar te scheiden. Toch kunnen er wel degelijk verschillen in zitten. We leggen daarom beide begrippen uit.

Handwerken

Handwerken is een begrip wat het werken met de hand omvat, dus zonder een machine te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld het maken of herstellen van kleding zijn, maar ook het maken van siervoorwerpen. Handwerken was vroeger voornamelijk gericht op het eindproduct, later maakten mensen van handwerken ook hun hobby en werd het maakproces net zo belangrijk als het eindproduct.

Wanneer is het textielkunst

De textielkunst is eigenlijk een vorm van beeldende kunst waarbij wel van het ambacht handwerken gebruik wordt gemaakt. Het doel van het handwerken is dan om een kunstvoorwerp te maken in plaats van een gebruiksvoorwerp. Een textielkunstenaar heeft zich meestal in deze vorm van kunst gespecialiseerd. Er zijn ook speciale cursussen en opleidingen om je te specialiseren in textielkunst.

Materialen en technieken

Eigenlijk is textielkunst dus een vorm van kunst waarbij een ambacht en beeldende kunst wordt gecombineerd. De materialen die gebruikt worden voor textielkunst kunnen heel divers zijn. Met al die materialen kunnen de mooiste kunstwerken gecreëerd worden. Ook de handwerk technieken die gebruikt worden kunnen heel verschillend zijn, men kan bijvoorbeeld de handwerktechnieken borduren, naaien, weven, vilten of breien gebruiken bij het maken van het kunstwerk, maar het is net zo goed mogelijk dat een kunstwerk voornamelijk bestaat uit het combineren van verschillende materialen en technieken.

Een eigen stijl

Juist doordat er zoveel technieken zijn kan er altijd gekozen worden voor een techniek die bij je past. Zo kun je ook een eigen stijl ontwikkelen. Je kunt zowel twee- als driedimensionaal werken. Het leuke van textiel is dat het zo veelzijdig is en daarom eigenlijk nooit verveelt. Daarbij zijn hands & crafts hipper dan ooit, zeker op textielgebied. Het werken met textiel is super ontspannend en je kunt je creatieve inspiraties er in kwijt. Doordat er zo veel verschillende toepassingen zijn, zijn de mogelijkheden onuitputtelijk. Soms kiezen mensen voor textielkunst om hun handwerkniveau naar een hoger plan te tillen, maar het kan ook zijn dat je het gewoon leuk vindt om iets tastbaars en blijvends te maken.

De textielkunstenaar

Soms ontstaat er spontaan een kunstwerk van textiel. Een middag knutselen, handwerken met een club of zomaar een creatief idee. Als de reacties van buitenstaanders positief zijn, kan dat een aanleiding zijn om meer textielkunst te maken. Er zijn ook mensen die sowieso al een ambitie hebben om kunstenaar te worden. Ze hebben bijvoorbeeld al geschilderd of aan beeldhouwen gedaan, maar komen uiteindelijk ook met textiel in aanraking. Wat de drijfveer ook is, het belangrijkste is dat je er plezier in hebt om een textielkunstwerk te maken.

U ook genieten van: