Het is natuurlijk belangrijk dat je bij het beoefenen van textielkunst de verschillende textielsoorten en bijbehorende eigenschappen van de materialen leert kennen. Ook zal je kennis moeten vergaren over wat er allemaal wel en niet mogelijk is met een bepaald soort textiel. Toch zijn er ook genoeg textiel kunstenaars die zelf gaan experimenteren met de verschillende materialen. Zeker door veel dingen uit te proberen leer je de verschillende materialen ook goed kennen.

Geschikt voor textielkunst?

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten of een bepaald textiel krimpvrij is, vormvast of waterafstotend. Een textiel kan bijvoorbeeld geweven of gebreid zijn, of het gaat juist om een non-woven soort, wat een soort van vlies is. Is het textiel sterk of rekbaar? Ademt het textiel en/of droogt het snel? Is het textiel gevoelig voor verkleuring? Allemaal punten die belangrijk zijn om te weten wanneer er een kunstvoorwerp van gemaakt moet worden.

Natuurlijk textiel of synthetisch

Sommige kunstenaars werken liever met natuurlijke vezels. Dit natuurlijke materiaal is sterk, duurzaam en heeft een hoge absorptie. Echter het nadeel van bijvoorbeeld katoen is dat het niet elastisch is, niet kreukherstellend en ook nog eens kan krimpen.

U ook genieten van: