Iedere textielsoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Er zijn zoveel soorten textiel dat ze niet allemaal in één keer te benoemen zijn. Behalve de natuurlijke textielsoorten zijn er ook nog eens tal van synthetische en half-synthetische textielvezels.

Half-synthetische textielvezels

Onder half-synthetische textielvezels valt bijvoorbeeld acetaat, een materiaal dat licht, zacht en stevig is. Het lijkt een beetje op zijde, maar het kreukt en krimpt nauwelijks. Cupro lijkt ook op zijde en heeft een luxueuze uitstraling. Het is een sterke stof die eveneens uit cellulose wordt gemaakt. Viscose voelt ook aan als zijde. Het is zacht, soepel en ook nog eens sterk, tenzij de viscose nat is. Dan zijn er nog Lyocell en Modal die ook onder de half-synthetische textielvezels vallen.

Katoen en Linnen

Katoen is een plantaardige vezel. Witte pluizige bollen die aan de katoenplant groeien zijn uitstekend geschikt voor het spinnen van fijn garen. Tegenwoordig is er ook organisch geteeld katoen. Katoen is een sterke vezel en is nat zelfs sterker dan droog. Badstof, jersey en polykatoen worden onder andere van katoen gemaakt. Linnen wordt uit vlas gemaakt, dus ook een plantaardige vezel. Het is sterk, duurzaam en heeft een hoge absorbtie.

Wol en zijde

Wol is elastisch en wordt niet snel vuil en werkt brandvertragend. Gewassen zijde is glad en heeft veel glans.

U ook genieten van: