Textiel kan op vele manieren bewerkt worden. Vilten is hier misschien wel het oudste voorbeeld van. Met een combinatie van zeep en water kun je wol door te rollen en te wrijven veranderen in vilt. De wol vervilt namelijk door dit procedé. Het bijzondere hieraan is dat je het eindresultaat erg moeilijk kunt voorspellen, want dit hangt sterk af van de manier van bewegen.

Het weven

Ook weven is een zeer oude techniek. Weven gebeurt met een weefgetouw, hiermee kun je verticale en horizontale draden met elkaar vervlechten met als eindresultaat een mooi stuk textiel. Zowel wol, katoen, vlas of zijde kan gebruikt worden om mee te weven.

Borduren

Borduren is weer helemaal hip en er zijn zelfs speciale borduurmachines waar de mooiste dingen mee gemaakt kunnen worden. Sommige gewone naaimachines kunnen ook borduren, zij het wat simpeler dan de speciale borduurmachine. Maar natuurlijk kan borduren ook nog steeds als handwerk met naald en draad als gereedschap.

Naaien

Ook naaien met een naaimachine is weer helemaal trendy. Dat is ook niet zo gek, want het aanbod aan schitterende stoffen is groot. Wat je veel ziet is dat een textielkunstenaar gebruik maakt van allerlei stofresten. Kleine lapjes stof die gecombineerd worden met andere textielvormen om samen een fraai geheel te vormen.

Breien en haken

Breien en haken is voor veel mensen een soort van ontspanning. Het doel van breien of haken hoeft niet altijd een kledingstuk of een kledingaccessoire te zijn. Je kunt ook leren experimenteren met creatieve doelen en de techniek combineren met andere materialen, wat kan leiden tot een schitterend kunstwerk.

U ook genieten van: