Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt natuurlijk ook voor textielkunst. Er zijn genoeg kinderen die het heerlijk vinden om te knutselen. Op school krijgen kinderen les in handvaardigheid. Tijdens deze lessen wordt hen geleerd om van diverse materialen objecten te maken. Ook handwerken valt hieronder. Sommige handwerkjes kunnen al beschouwd worden als textielkunst.

Handwerken of textiel art

Handwerken is van oudsher het met de hand maken of herstellen van een bruikbaar product, bijvoorbeeld een trui, een paar sokken of een tapijt. Handwerken kan een hobby zijn, maar het kan ook arbeid zijn. Voor textiel art maak je wel vaak gebruik van dit ambacht, maar dan met het doel om er een kunstwerk van te maken. Er zijn zelfs textielkunstenaars die hiervan hun beroep hebben gemaakt. Wie weet schuilt er ook in jouw kind een textielkunstenaar.

Een kunstenaar in wording

Met textiel aan de slag gaan is ook een leuk idee voor een kinderfeestje. Je kunt bijvoorbeeld de kinderen allemaal een goedkoop effen T-shirt geven waarvan ze zelf een bijzondere creatie mogen maken. Ze kunnen dit shirt bewerken naar eigen inzicht, bijvoorbeeld door het met spulletjes te beplakken of door het met textielverf te beschilderen. Bovendien kunnen er naar hartenlust gaten in geknipt worden. Kortom, alles is geoorloofd: ze mogen hun creativiteit de vrije loop laten gaan. Wanneer na afloop de mooie taart van jeEigenTaart wordt aangesneden moet iedereen even poseren voor een foto waarbij de kinderen hun zelf ontworpen T-shirt aanhebben. Even lachen voor de camera en dan: smullen van de heerlijke taart! Deze foto zal hen later herinneren aan hun creatieve inspanningen tijdens het zeer geslaagde kinderfeestje.

Knutselen met textiel

Tegenwoordig kun je ook speciale knutseldoosjes kopen, waarmee kinderen fraaie kunstwerkjes kunnen maken van textiel. Bijvoorbeeld een tas die ze zelf naar wens kunnen bewerken. Ook de gangbare linnen tasjes met lange hengsels lenen zich hier uitstekend voor. Van deze linnen tassen worden soms met behulp van textielbewerking aardige pronkstukken gemaakt. Een ander leuk idee voor kinderen is om een schilderij te maken van stukjes stof, wel of niet gecombineerd met ander textiel. Met wol kun je bijvoorbeeld een schitterende haardos maken. Textiel kun je vastplakken met speciale lijm, maar je kunt het ook nieten of naaien. Textielkunst hoeft bovendien niet voor 100% uit textiel te bestaan. Het kan dus prima gecombineerd worden met andere materialen. Natuurlijk moet het grootste deel van het werk wel uit textiel bestaan, anders is het immers geen textielkunst meer.

Creatief met kleding

Als je kinderen wat ouder zijn zou je hen ook een eigen jurk of een ander kledingstuk kunnen laten maken. Het zal misschien niet helemaal lukken, maar je zult zien dat ze er enorm veel plezier aan beleven, waarna het exemplaar vol trots geshowd zal worden. Het kan ook zijn dat ze er kijk op hebben en dat ze met wat oefening echt bijzondere of extravagante kledingstukken gaan maken. Oude kledingstukken lenen zich weer uitstekend voor een flinke make-over. Met wat textielbewerking hier en daar kan een gedateerd kledingstuk weer heel trendy zijn.

U ook genieten van: