Textielkunst is een ontzettend brede term. Het omvat eigenlijk alles wat met stof te maken heeft. Je zou het een vorm van beeldende kunst kunnen noemen, waarbij in feite ambacht en kunst gecombineerd worden. Er bestaat een grote verscheidenheid aan textiele materialen, waarmee dus een nog grote variëteit aan kunst en zelfs gebruiksvoorwerpen en producten kunnen worden gemaakt. Denk hierbij aan alle vormen van handwerk, met natuurlijk de van oudsher ambachtelijke technieken die we tegenwoordig nog steeds gebruiken: dit betreft breien, naaien en borduren, maar ook weven en zelfs vilten.

Wat is er leuk aan textielkunst?

Omdat textiel zo ontzettend veelzijdig is hoeft het nooit te gaan vervelen. Er zijn eindeloos veel combinaties mogelijk door de vele technieken en materialen; er is voor ieder wat wils. Je hoeft alleen maar de vorm te vinden die bij jou past. Tegenwoordig is handwerk weer helemaal hip, waarbij textiel een essentieel onderdeel is. Pinterest staat vol met geweldige ideeën, de één nog creatiever dan de ander.

Het kan een goede reden zijn om je mobiel even aan de kant te leggen. In plaats van een avond op WhatsApp, Tinder of social media door te brengen, kun je eens een andere vorm van ontspanning zoeken waarbij je jouw creativiteit vrij kunt laten vloeien. Kijk maar eens waar je uitkomt, niets is fout en alles mag. Je kunt zowel twee- als driedimensionaal werken. En hoe vaak je het ook doet, je raakt nooit uitgeleerd doordat textiel zoveel verschillende toepassingen heeft. Een leuke bijkomstigheid: dat wat je maakt zijn ontzettend leuke cadeautjes voor familie of vrienden.

De verschillende technieken:

1. Vilten: de oudste techniek van allemaal, waarbij water, zeep en beweging wordt gebruikt om wol in vilt te veranderen. Doordat de beweging zo’n grote invloed heeft op de kleur, grootte en soepelheid van het vilt kun je het resultaat nooit echt vooraf bepalen.

2. Weven: je vervlecht met weefgetouw van bijvoorbeeld wol, katoen, zijde en vlas horizontale en verticale draden.

3. Borduren: dit is in feite tekenen met draad. Je kunt de leukste motieven en teksten borduren en zo allerlei stoffen personaliseren.

4. Breien: Samen met naaien is breien de bekendste techniek. Met breipennen en verschillende steken kun je wol of breigaren tot de mooiste kledingstukken of gebruiksvoorwerpen omtoveren.

5. Naaien: Het is weer helemaal hip om zelf te naaien en door de nieuwste technieken in textielbedrukking zijn er tegenwoordig de meest prachtige stoffen te krijgen.

In het dagelijks leven kom je natuurlijk veel textielkunst in producten tegen. Hierbij denk je wellicht direct aan sjaals, kleedjes, een bedsprei en natuurlijk kleding. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat textielkunst ook veel voorkomt bij gordijnen? Gordijnen hebben een bepalende kwaliteit voor de look van jouw interieur. En je hebt er dagelijks mee te maken: je doet elke ochtend de gordijnen open en elke avond de gordijnen weer dicht. Als je nou wat bedreven bent geraakt in textielkunst, zou je het dan aandurven om jouw eigen gordijnen te maken?

U ook genieten van: