Textielkunst is steeds meer van deze tijd en het stoffige imago is er inmiddels wel vanaf. Het is niet meer alleen weggelegd voor huisvrouwen waarbij de ambachtelijke kennis verloren gaat met de generatie van onze grootouders. In deze tijd waarin Instagram en Pinterest hoogtij vieren is textielkunst enorm populair geworden. Natuurlijk kun je nog steeds gewoon truien en jurken in de winkel kopen, maar wanneer je jouw eigen kleding ontwerpt kun je deze helemaal vormgeven hoe je dat zelf wilt. Je personaliseert hiermee in feite je eigen kleding.
Niet meer vanuit huis meegekregen
Tegenwoordig is het eerder regel dan uitzondering dat beide ouders werken in een gezin. Het is niet meer zo standaard dat moeders enkel huisvrouwen zijn, waarbij naaien, breien en borduren onderdeel is van de vaste dagelijkse taken. Hierdoor wordt deze kennis niet standaard doorgegeven aan volgende generaties. Gelukkig is de ambacht nog lang niet verloren gegaan. Als je geïnteresseerd bent in het combineren van vakmanschap en haute couture om jouw verhaal te vertellen met je kleding door kleurgebruik borduursels en texturen, dan kun je daar gewoon een cursus in volgen.
Wat leer je op een cursus textielbewerking?
Wat kun je nou verwachten wanneer je een cursus textielbewerking gaat volgen? In een basiscursus voor beginners wordt vaak begonnen met het oefenen van stap voor stap borduurtechnieken en mag je aan de slag met stofschilderprincipes. Zodra het tijd is om met je eigen creaties aan de slag te gaan kun je aan de hand van een reeks vragen een thema vormen. Je leert hoe je een kleurenpalet kiest voor je project, waarna je met de basisprincipes en technieken die eerder behandeld zijn aan de slag kunt.
In zo’n cursus leer je ook hoe je een moodboard maakt, wat het uitgangspunt is van elk project. Dat moodboard heb je nodig om samen met de eerder geleerde technieken jouw werk tot leven te gaan wekken. Je leert hoe je de technieken zodanig toe kan passen dat verschillende losse onderdelen uiteindelijk samen één geheel zullen vormen. Bij het bewerken van kleding ga je bijvoorbeeld eerst aan de slag met een borduurmotief met losse applicaties, daarna voeg je de verf toe waarmee je balans en samenhang creëert. Tot slot leer je hoe je jouw creatie netjes af kunt werken en hoe je het moet verzorgen en onderhouden.
Met wat voor project begin je tijdens zo’n cursus?
Je mag zelf kiezen welk soort textielstuk jouw voorkeur heeft, al is het af te raden om meteen te beginnen met iets ingewikkelds als een kledingstuk. Gangbare stukken om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld een kussenhoes of een tafelkleed.
Hoe weet je of het iets voor jou is?
Wil je graag mooie dingen creëren, heb je creativiteit in overvloed die je graag wilt leren uiten op een nieuwe manier en vind je het leuk om dingen te maken waarin je jouw persoonlijkheid kunt laten zien? Dan is een cursus textielkunst zeker iets voor jou!
Geen voorkennis nodig
Het is helemaal niet erg als je nog nooit eerder iets met textielbewerking hebt gedaan. In een basiscursus krijg je alle basistechnieken uitgelegd. Weet je al wel het een en ander van borduren en schilderen? Maak dan van de gelegenheid gebruik om te experimenteren in het toepassen van deze voorkennis.