De slaapkamer is een belangrijk deel van het huis. Ook al lig je hier het grootste deel van de tijd met je ogen dicht, de meeste mensen vinden het toch heel belangrijk dat de slaapkamer sfeervol is. Natuurlijk moet een slaapkamer ook aan andere eisen voldoen. Er moet een comfortabel bed staan en de ventilatie moet in orde zijn, net zoals de temperatuur in de slaapkamer. Natuurlijk moet de slaapkamer ook hygiënisch zijn en het moet een plek zijn waar je volledig kunt ontspannen.

Een mooi kleed in de slaapkamer

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen geen vaste vloerbedekking meer in de slaapkamer. Hoogpolig vast tapijt voelt natuurlijk heerlijk aan, maar het is niet echt hygiënisch. Laminaat of pvc scoort op dit vlak beter, zeker voor mensen die een allergie voor stof hebben. Een goed alternatief is een mooi vloerkleed in de slaapkamer leggen. Bijvoorbeeld waar je het bed uitstapt. In de winter stap je dan niet met je voeten op de koude laminaatvloer en er zijn heel veel fraaie vloerkleden die de slaapkamer een hele sfeervolle uitstraling geven. Een vloerkleed is vaak ook beter schoon te houden dan een vast tapijt. Je kunt het niet alleen stofzuigen, maar ook nog eens uitkloppen en sommige vloerkleden zijn zelfs te reinigen.

Een sfeervolle sprei

Bij een mooi vloerkleed hoort natuurlijk ook een stukje textielkunst om er een sfeervol geheel van te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan een patchworksprei. Je kunt deze spreien kant en klaar kopen, maar je kunt er natuurlijk ook zelf een maken. Dan kun je de sprei ook een speciale betekenis meegeven. Patchwork is een speciale handwer techniek waarbij allemaal verschillende lapjes stof aan elkaar worden genaaid en er één kleurrijk geheel ontstaat. Het woord ‘patch’ staat ook voor een ‘lapje stof’. Omdat je zelf kiest welke stoffen je gebruikt, wordt ieder stuk patchwork een origineel eindproduct.

Een bijzonder geheel

Een patchworksprei is echt vintage. In de 18e en de 19e eeuw werden dit soort spreien enorm veel gemaakt. Meestal werd er vooral gedragen kleding gebruikt om hier lapjes stof van te maken. In deze tijd waarin duurzaamheid en hergebruik belangrijk is, komt deze techniek weer helemaal van pas. Je kunt bijvoorbeeld een sprei maken van stukjes van de kledingstukken die je dierbaren hebben gedragen of van stukjes van oude dekbedden of dekens. Ieder stukje stof komt in principe in aanmerking voor patchwork. Het is natuurlijk de kunst om er een bijzonder en fraai geheel van te maken. Soms vinden mensen het leuk om met elkaar een patchworksprei te maken, dan is het ook nog eens een sociale aangelegenheid. Er zijn verschillende manieren en technieken voor patchwork. Sommige doen het nog steeds met de hand, anderen gebruiken de naaimachine.

U ook genieten van: