Nederland heeft veel beroemde textielkunstenaars en allemaal hebben ze een eigen stijl, maar ook wereldwijd zijn er veel succesvolle textielkunstenaars. Het lijkt misschien dat textielkunst een beetje een ondergeschoven kindje is in Nederland, maar niets in minder waar. Er bestaat zelfs een Textiel Biënnale. In 2021 heeft de Textiel Biënnale als thema voedsel. Natuurlijk speelt tijdens deze internationale Textiel Biënnale het materiaal textiel de hoofdrol.
Een maatschappelijke betrokkenheid
Al sinds 1995 wordt de Textiel Biënnale door het Museum Rijswijk georganiseerd. In eerste instantie lag de nadruk vooral op het soort ambacht en de technieken die waren gebruikt om de kunstwerken van de verschillende textielkunstenaars te maken. In 2021 heeft de organisatie besloten om ook een inhoudelijke dimensie en een maatschappelijke betrokkenheid aan de Textiel Biënnale toe te voegen.
In balans met de natuur
Voedsel is altijd belangrijk geweest en zal dat ook altijd blijven. Het hoofddoel van de mens is honger stillen. Tegenwoordig hebben we nog steeds te maken met mensen die honger hebben, maar ook met overproductie, overconsumptie en een verspillingscultuur. De behoefte om alle mensen te voeden en tegelijkertijd in balans te blijven met de natuur wordt steeds groter.
Food for thought
Aan voedsel zit ook een sociale en emotionele kant. Eten kan ook troost geven of een straf zijn, waardoor we ook te maken kunnen krijgen met een overvloed aan eetstoornissen zoals anorexia of boulimia. In de sector ‘Food for thought’ geven de kunstenaars een persoonlijke visie op het onderwerp voedsel. In ieder geval is een bezoekje aan de Textiel Biënnale een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in textielkunst, maar ook voor iedereen die benieuwd is wat de kunstenaars met dit maatschappelijke thema kunnen bewerkstelligen.